Hirlevél

2016. március 21., hétfő

A mai értelemben vett munka.

Mai munka, munkahely előzménye.

Mint már az előző blogbejegyzés végén már szó volt róla, elkezdték őseink a mai értelemben vett munkát. Ugyan is egy ember kitalált valamit, amit megvalósított, megvalósítottak egy - két társával. Ezt a találmányt, építményt aztán tovább kellett fejleszteni, hiszen igény volt rá. Azon kívül karban is kellett tartani, és a használóitól a használati díjat be kellett szedni. Ezeknek a munkáknak az elvégzéséhez munkavállalókra, emberekre volt szükség. Megfelelő fizettségért el is szegődtek emberek ezeknek a feladatoknak az elvégzéséhez. Nem feltétlenül pénz volt a fizető eszköz. Sőt az elején biztosan nem az.

És így ment ez tovább. Más ember mást talált ki, és valósítottak meg. Azokhoz is munkavállalók kellettek. Nem beszélve a földek megművelését. Kialakult a munkáltatói réteg, és a munkavállalói. Az is igaz, hogy ilyen tömeges mértékben, és ilyen koncentráltan a XVIII. század legvégén IXX. század elején. Az ipari forradalomhoz köthető, a világszíntű tömegfoglalkoztatás. Az ugyan tény, hogy már az ipari forradalom előtt voltak sok embert foglalkoztató gyárak, viszont tény, hogy korlátozott volt a fejlődési lehetőségük. És korlátozott volt a felvevő piacuk is. Az ipari forradalom óriási változást hozott mind a két területen.

Az ipari forradalom véghezmenéséhez, a teljes átalakuláshoz kellett majd száz év. Aztán a következő szakaszhoz, amit sokan kultúrális forradalomnak hívnak, már elég volt pár tíz év. A mostani forradalom, amit információs forradalomnak hívnak elég volt pár év is. Ezért ilyen rendkívül fájdalmas, hiszen az ember, nem ilyen gyors változásokra lett felépítve. Ahhoz, hogy ezt az iramot bírja rendkívül sokat kell fejlesztenie saját magán. És erre az emberek 95% -a igazából nem hajlandó, mert komoly erőfeszítéssel jár a számára. Kényelmetlen, nem teheti azt amit megszokott.

A TV.műsorokat, az írott sajtót is úgy szerkeztik meg, hogy ennek a változtatni nem akarásnak eleget tegyenek, sőt kedvezzenek, vagy inkább úgy kellene fogalmazni, úgy alakítják, irányítják, hogy elhigyje az egyes ember, hogy Ő képtelen változni. Meg nem is akar, mert akkor ő rossz emberré válik, és nem akar rosz lenni. Ezért marad olyan amilyen, sóvárog a jobbra, de nem lép, mert azok ugye gonoszok.
Jó pedig ha tudjuk, mindenki tudomásul veszi. Nem a nagy hal eszi meg a kissebbet. Hanem a gyorsabb, sőt a leggyorsabb.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése