Hirlevél

2016. március 14., hétfő

Konkrétan a mai értelemben vett munka kialakulása!

A konkrétan a mai értelemben vett munka kialakulása!

Ott tartottunk, hogy őseink letelepedtek. A letelepedéssel adott lett, hogy másképp kellett élelemhez jutni mint amikor halásztak, vadásztak, vándoroltak. Ekkorra már homosapiens, azaz a gondolkodó emberré fejlődtek őseink. A letelepedésükkel földeket művelni kellett, és az állatokat háziasítani. Ezeknek a teendőknek az elvégzéséhez szerszámokat kezdtek el készíteni. A főzéshez, tároláshoz edényeket kellett gyártani. Eleink elkezdtek ruhákat is készíteni maguknak.
És itt jön a képbe a mai értelemben vett munka, munkahely kialakulása. Ugyanis, vegyük alapul azt a konkrét helyzetet, amikor is az első kezdetleges vízvezeték elkészült. Tudni illik a folyóról hordani kellett a vizet, inni, főzni, az állatokat itatni. Mindezt a közösség tagjai kialakított időbeosztás szerint végezték.

Minden család edényekben cipelte a szükséges mennyiségű vizet. Aztán az egyik ember elkezdett gondolkodni, hogyan, mi módon könnyíthetné meg a munkáját. Megosztotta gondolatait, amire az emberi természetet ismerve, akkor is, most is ilyen volt, és ilyen az ember, közöny, érdektelenség volt a válasz. Hanem azért akadt olyan akinek felkeltette az érdeklődését, és így megvalósították az első vízvezetéket, amely a folyótól a faluig ment. Természetesen nem kevés munkájuk árán.Hiszen amíg el nem készültek, ugyan úgy hordták ők is a vizet, és amikor a többiek a dolguk végeztével pihentek, akkor Ők a tervük megvalósításán ténykedtek.Szerintetek mi történt ezek után? Jól gondoljátok! Azonnal mindenki részesülni akart a könnyebbségből, a jóból, és bizony a legtöbben minden ellenszolgáltatás nélkül.

Dolgozni sem akartak a megvalósításon, csak henyéltek amíg a megvalósítók dolgoztak. De ismerve a jó emberi természetet a kész az kellett volna. Nos azért az nem jött össze, A rajzok tanulsága szerint egy ideig azok használták a vízvezeték rendzert akik megvalósították, a saját könnyebbségükre. Most már ők pihentek. Kihasználták a munkájuk után jól megérdemelt pihenőjüket. A többiek irígykedtek, akkor nem irígykedtek amikor ők dolgoztak, duplán. Aztán megalkudtak a vezeték használatán, vagyis fizettek a használatért. Ettől az időtől veszi kezdetét, a mai értelemben vett munka, munkahely. Hogyan is?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése