Hirlevél

2016. május 17., kedd

A pénz eredeti szerepe, és a jelenlegi hatalma!

A pénz eredeti szerepe.



 Először még igen régen bonyolultan ment a cserekereskedés. Termékek cseréltek termékekre. Utána valami ritka dolgot cseréltek el, például kagyló fűzért a termékre. Majd lett a pénz, mint csereérték. Kínában egy fa kérgét használták Kubilajt kán idején. Volt idő, amikor, arany volt a csereeszköz. A nemesfémeknek az adja az értéket, hogy önmagában is értékes. Tehát értékmérő, mert korlátozott mennyiségben állnak rendelkezésre. Így a pénz is egy értékmérő. A bankokat az aranyművesek alapították. Ők tartottak otthon aranyat, majd akinek volt aranya, odaadta az aranyművesnek, akik váltót adtak érte. Az aranyművesek rájöttek, hogy az emberek nem akarják egyszerre kiváltani az aranyukat, ezért az aranyművesek több váltót adtak ki, mint amennyi arany volt náluk. Tehát több váltót adtak, ki mint amennyi aranya volt. Az emberek ezeket a váltókat használták fizetőeszközként, nem a nehéz aranyat. 

Így sokkal több váltó került forgalomba, mint amennyi arany volt letétbe elhelyezve az aranyműveseknél. Mi történt akkor, ha egy aranyművesnek konkurenciája volt egy másik aranyműves, aki rosszindulatú volt. Elterjesztette a konkurens aranyművesről, hogy csődbe fog menni. Ha ez jól sikerült neki, akkor ahhoz tömegével mentek az emberek kiváltani az aranyukat, így az aranyműves tönkre ment. Így alakultak ki a bankok, és a mai napig így is működnek. 

A pénz jelenlegi hatalma


A papíron, és elektronikusan sokkal több pénz van forgalomban, mint a banknak a valóságos vagyona. A bank akkor megy csődbe, ha mindenki egyszerre akarja kivenni a pénzét. És ehhez semmi más nem kell, mint egy rosszindulatú híresztelés, és a hiszékeny tömeg. Tehát a váltó volt az első papírpénz. 

Tehát a pénznek ez volt az értéke. Később egyre több lett a váltó, mint az arany, de azért jól működött a gazdaság. Majd később ezüst lett a fedezet. Utána már csak fizetőeszköz lett, nincs már arany, vagy ezüst fedezete a pénznek. Pénznek nincs már fedezete, már csak pénzt kapsz a pénzért,  ha bemész a bankba. Manapság mitől függ a pénz értéke. Ma már csak a bizalom a fedezete, tehát a bizalomtól függ. Mivel a pénz értéke nem állandó, hanem bizalmi alapon működik, így romlik az értéke, ha a bizalom csökken. Ez az infláció, a pénz értéke csökken. A bankban többnyire ezért folyamatosan csökken a pénz értéke, mert magasabb a bizalom hiány, és ez által a pénz értékvesztése, mint amennyi kamatot a bank fizet a betett pénzedre. 

Aki a pénzt kiadja, az jól tudja kontrolálni. Ha kevesebb pénz van forgalomba, növekszik az értéke, ha több van, belőle csökken az értéke. Tehát mint láthatjuk, a pénz értéke két tényezőtől függ az óta amióta nincsen nemesfém fedezete. Mégpedig a bizalomtól, amit te is és a többi ember rendel hozzá, és a mennyiségtől, ami pedig a pénz kibocsátó bankoktól függ. A pénznek az is meghatározza valamilyen mértékben az értékét, hogy mennyire könnyen tudja a többség megszerezni. Gondoskodnak is róla, hogy nehéz legyen megszerezni. A pénz mögött, jelenleg termelés van, amióta nincs nemesfém fedezet.
A pénzügyi lobbi tehát globálisan, világszinten gondoskodik róla, leginkább a médián keresztül, hogy elhidd a következőket!

A pénz, a pénzügyi műveletek, nagyon nehezen érthető dolgok, amiket csak a kiváltságosok tudnak megtanulni, megérteni, működtetni. És itt a tanuláson van a szó, a hangsúly. Minden ember képes megváltoztatni a szemléletét a pénzről, a munkáról, az élet bármely oldaláról, ami közelebb visz ahhoz, hogy annyi pénzt tudj megtermelni amennyire az anyagi függetlenségedhez elég. És itt nem gazdagságról beszélek, hanem az anyagi függetlenségről. Ami mindenkinek mást jelent. Mindenki más összegtől lesz anyagilag független.

Anyagi függetlenség meghatározása:

Az a pénz mennyiség, ami fedezi az összes kiadásod, és még tartalékolni is tudsz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése